Doc.gr

Η επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014
Η επόμενη μέρα
Αν ανατρέξει κανείς στη διεθνή φιλμογραφία, εύκολα μπορεί να ανακαλύψει μία σειρά από ταινίες με την έκφραση η "επόμενη μέρα...". Σχεδόν πάντα όλες αυτές οι ταινίες αναφέρονται σε καταστροφές που αλλάζουν την μορφή του πλανήτη και ούτε λίγο ή πολύ οδηγούν σε εξαφάνιση το ανθρώπινο είδος.

Κάπως έτσι πρέπει να νοιώθουν αρκετοί από αυτούς που ξέφυγαν από το πρόγραμμά τους, την επόμενη μέρα του Πάσχα. Ότι ήρθε το τέλος του κόσμου ή πιο σωστά το τέλος της προσπάθειάς τους. Για κάποιους αρκούν μερικές παρεκτροπές, για κάποιους άλλους η ένδειξη της ζυγαριάς τις επόμενες μέρες και όλα αυτά είναι αρκετά για να ακυρώσουν τη συνολική προσπάθεια.

Αν κάποιος προσπαθήσει να αναλύσει λίγο πιο βαθιά το γιατί εγκαταλείπουν πολλοί άνθρωποι (μετά από τις παρεκτροπές) το πρόγραμμα διατροφής και δεν ολοκληρώνουν διορθώνοντας την προσπάθειά τους, πιθανότατα να βρεθεί σε μία αυτονόητη πραγματικότητα. Ο στόχος της προσπάθειας δεν είναι η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και η προσαρμογή σε μία νέα διατροφική πραγματικότητα, αλλά η ένδειξη σε μία ζυγαριά που όμως δεν διαφέρει από μία φωτογραφία στιγμής.

Εδώ ίσως είναι και η ευθύνη του διαιτολόγου που από την αρχή της προσπάθειας δεν έχει θέσει στην σωστή διάσταση το όλο εγχείρημα. Γιατί δυστυχώς ακόμα υπάρχουν πολλοί διαιτολόγοι, που λειτουργούν με τα εμπορικά δεδομένα άλλων εποχών, τάζοντας απώλειες Χ ή Ψ κιλών πριν από το Πάσχα και προσανατολίζουν την όλη διατροφική παρέμβαση σε μία λάθος κατεύθυνση, σε μία μονοδιάστατη προοπτική, την ένδειξη της ζυγαριάς. Και μετά; Όταν το "κακό" συμβεί, ποια είναι η προοπτική για τον διαιτώμενο; Πόσες φορές πρέπει να ξανανεβάσει την πέτρα (σαν το Σύσιφο) στη κορυφή του βουνού, για να βρει τον εαυτό του να τρέχει πίσω από αυτήν;

Η απλή λογική πολλές φορές δίνει και τις πιο αυτονόητες απαντήσεις. Η διατροφή είναι ένα βιωματικό εργαστήρι μέσα στο οποίο παντρεύονται οι διατροφικές ανάγκες και η καθημερινότητά μας. Είναι μοιραίο πολλές φορές αυτά τα δύο να μην ταιριάζουν τέλεια ή να μην μπορεί κάποιος να τα ταιριάξει σε αρμονία με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Κανείς εξάλλου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εφαρμόζει 100% ένα πρόγραμμα διατροφής, σε όλες τις παραμέτρους του. Λάθη γίνονται, παραλείψεις συμβαίνουν, αστοχίες ή ατέλειες πάντα θα υπάρχουν. Η ουσία κρύβεται όχι πίσω από μία ένδειξη σε μία ζυγαριά αλλά στην εμπειρία που αποκτούμε μέσα από τα λάθη και τα παθήματά μας. Αυτά είναι που μας δείχνουν τα όριά μας και μέχρι που μπορούμε να κινηθούμε.

Αν λοιπόν αυτές τις μέρες φάγατε λίγο παραπάνω ή παρασυρθήκατε από το καλό κρασί και την όμορφη παρέα και ξεφύγατε από αυτό που σας είχε συμβουλέψει ο διαιτολόγος σας μην το βάλετε κάτω. Ούτε πρέπει να ακυρώσετε την δουλειά εβδομάδων ή και μηνών. Απλά βάλτε την λογική σας να κυριαρχήσει στην απογοήτευσή σας ή στα όποια σας αρνητικά συναισθήματα. Σκεφτείτε το αυτονόητο. Όταν σπάσει ένα τζάμι σε ένα παράθυρο του σπιτιού σας ποια είναι η επόμενή σας κίνηση; Να σπάσετε και τα υπόλοιπα ή να το επιδιορθώσετε;

Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία και κάνετε το ίδιο με το πρόγραμμά σας. Γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Και το μυστικό δεν είναι να μην τα κάνουμε αλλά να ξέρουμε τον τρόπο που διορθώνεται η ζημιά που προκαλείτε από αυτά. Και αυτό μόνο ένας διαιτολόγος μπορεί να σας το δείξει.

Φάτε το γλυκό σας άφοβα ακόμα και κατα τη διάρκεια δίαιτας!!!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014
Φάτε το γλυκό σας άφοβα ακόμα και κατα τη διάρκεια δίαιτας!!!
Γλυκό! Η λέξη ταμπού στο διαιτολόγιο. Το φαγητό που αποτελεί το Ιερό Δισκοπότηρο για τον κάθε ένα που κάνει δίαιτα. Για άλλους ο απαγορευμένος καρπός και για άλλους η απόλυτη ηδονή στη δίαιτα. Πολλοί έχουν σταματήσει προσπάθεια απώλειας βάρους εβδομάδων, άλλοι δεν την έχουν ξεκινήσει καν εξαιτίας του. Πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η κατανάλωση του; Πόσο επηρεάζει την δίαιτα; Πόσο ανατρέπει ή ακυρώνει όλη την προσπάθεια;

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά είναι πολύ κακό για το τίποτα. Από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Γιατί ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ γλυκού, όποιο και να είναι αυτό, με όποια «επιβαρυντική» σύνθεση και αν είναι, σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει την προσπάθεια μιας ή πολλών εβδομάδων δίαιτας. Από την άλλη, αν κάποιος πραγματικά θέλει να φάει μια μερίδα γλυκό, πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο βαθμό που μένει σε αυτή και δεν ξεφεύγει.

Το ζήτημα έχει να κάνει με το πώς αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων στην καθημερινότητά τους. Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολή της κατανάλωσής τους, είναι αυτή που επιβαρύνει τη υπόθεση βάρος και οδηγεί πολλές φορές σε μη επιθυμητές καταστάσεις, ειδικά, όταν υπάρχει και ένα παθολογικό υπόβαθρο (αυξημένο ζάχαρο, υπερλιπιδαιμίες κλπ). Δεν λείπουν οι περιπτώσεις, όπου η τροφή αυτή (τα γλυκά) υπηρετεί ένα διαφορετικό σκοπό από αυτόν που θα έπρεπε. Δεν είναι ένα τρόφιμο που προσφέρει μια γευστική ικανοποίηση συνυφασμένο με την εξυπηρέτηση των βασικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ένα μέσο ικανοποίησης ή κάλυψης άλλων αναγκών όπως επιβράβευση, τιμωρία, αγχολυτικό, παρηγοριά.

Συνολικά τα γλυκά σαν τρόφιμο έχουν μία διαφορετική θέση στη διατροφή μας και πολλές φορές ένα συμβολικό ρόλο. Όπως, το κέρασμα στις προσωπικές μας γιορτές ή στις κοινές μας λατρευτικές μας εκδηλώσεις (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ). 'Η το δώρο σε μία επίσκεψη ως ένδειξη καλής και θετικής διάθεσης, προσφοράς προς τον οικοδεσπότη που τα δέχεται και τον επισκεπτόμαστε. Η ευχάριστή τους γεύση είναι αυτή που τα κάνει τόσο αποδεκτά και επιθυμητά, αλλά και πιθανότατα το θετικό αίτιο με τα οποία είναι συσχετισμένα στην κουλτούρα μας και στο πολιτισμό μας.

Δίαιτα και γλυκό;
«Το πρόβλημα δεν είναι το ποντίκι, είναι ο δρόμος που ανοίγει για τα υπόλοιπα.» Αρκετά φοβιστική αυτή η παλιά παροιμία με το Χότζα αλλά σίγουρα περιέχει αρκετή δόση αλήθειας. Σίγουρα η κατανάλωση μιας μερίδα γλυκού δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, ούτε και το τέλος της δίαιτας. Ένα μικρό γλυκό δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε το ενεργειακό του περιεχόμενο είναι τέτοιο που να μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό επίτευξης αρνητικού θερμιδικού ισοζυγίου μέσα σε μία εβδομάδα. Ούτε ακόμα η κατανάλωση μίας μερίδας πρόκειται να ανατρέψει το πρόγραμμα μιας εβδομάδας. Αν η κατανάλωση περιοριστεί στη μία και μόνο μία μερίδα τότε όλα βαίνουν καλώς. Ειδικά, όταν αυτή η κατανάλωση γίνεται εν γνώσει του διαιτολόγου που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό του προγράμματος διατροφής.

Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να φάει ένα γλυκό, απλά ας το ζητήσει. Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπει δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που θα φάει το πρώτο κρυφά και ακολουθήσει το δεύτερο. «Αφού έφαγα το πρώτο και δεν το κατάλαβε κανείς, δεν θα καταλάβει και το δεύτερο.» είναι η συνηθισμένη εσφαλμένη σκέψη η οποία πάει πακέτο με τη δεύτερη εσφαλμένη κίνηση, «Αφού έφαγα γλυκό τότε δεν θα φάω τίποτα στο υπόλοιπο της μέρας ή το βράδυ ή το μεσημέρι». Τα δύο αυτά λάθη είναι οι πρώτοι κρίκοι στην μακριά αλυσίδα λαθών που καταλήγουν στην αποτυχία του προγράμματος. Το πρώτο είναι η συνέχιση της κατανάλωσης γλυκών κάτι που από μόνο του είναι επιβαρυντικό και το δεύτερο είναι η αυθαίρετη εξίσωση της περιεκτικότητας του γλυκού –ων, με ένα ολόκληρο γεύμα. Φυσικά, το περιεχόμενο σε θρεπτικά συστατικά δεν είναι το ίδιο όταν συγκρίνεις μια σοκολάτα με μία σαλάτα ούτε με ένα πιάτο φασολάκια με τυρί. Από την άλλη η αποχή από το φαγητό σίγουρα θα ενισχύσει το αίσθημα της πείνας την επόμενη μέρα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Όπως και η ίδια η αποχή από κάποιο γεύμα αποτελεί για αρκετούς, άλλοθι για μια άλλη ή παρόμοια εκτροπή από το πρόγραμμα. «Αφού δεν έφαγα έχω περιθώριο και μπορώ να φάω ακόμα ένα γλυκό.»

Είναι όλα τα γλυκά ίδια;
Σίγουρα όχι. Μια απλή ματιά στις προθήκες του πιο απλού ζαχαροπλαστείου, θα μας αποκαλύψει μια σειρά από διαφορετικές ποικιλίες εδεσμάτων, με διαφορετική σύσταση και γεύση. Σίγουρα θα υπάρχει η ζάχαρη ή τα θερμιδικά ισοδύναμά της, αλλά την σημαντική διαφορά στη σύσταση του γλυκού, την κάνει η ύπαρξη των λιπαρών. Αυτά πολλαπλασιάζουν σημαντικά to θερμιδικό περιεχόμενο. Κρέμες, σαντιγί και άλλα πολλά τμήματα του γλυκού, κρύβουν σημαντική ποσότητα λιπαρών που πολλές φορές είναι και trans με παράπλευρες σημαντικές επιβαρύνσεις.

Υπάρχουν όμως και γλυκά με μειωμένα λιπαρά αλλά και με χαμηλότερες θερμίδες. Τα τελευταία χρόνια στις προθήκες των καταστημάτων μπορεί κανείς να βρει γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη και με υποκατάστατά της (στέβια κλπ). Επίσης όλο και πιο πολλοί ζαχαροπλάστες χρησιμοποιούν εναλλακτικά γλυκαντικά μέσα και υποκατάστατα ζάχαρης μειώνοντας τις θερμίδες και διατηρώντας τη γλυκιά γεύση.

Ποιο τρώμε;
Αυτό που μας αρέσει σίγουρα και χωρίς τύψεις. Βέβαια θα πρέπει να είμαστε σε γνώση του περιεχομένου και των χαρακτηριστικών του γλυκού ειδικότερα αν υπάρχουν προβλήματα υγείας που βρίσκονται κάτω από φαρμακευτική αγωγή. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να επιβάλει κάποιο περιορισμό τότε με κριτήριο την περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί κάποιος να κάνει την επιλογή του. Σίγουρα τα γλυκά του κουταλιού και ειδικότερα τα σπιτικά είναι προτιμότερα. Επίσης, και αυτά που περιέχουν ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Προσοχή όμως στο πολύ σιρόπι, μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες.

Ένα λοιπόν, είναι αρκετό;
Το γλυκό δεν το τρώμε για να χορτάσουμε, αλλά για αν απολαύσουμε. Αν πραγματικά θέλουμε να απολαύσουμε τη γεύση, ένα μας φτάνει. Η υπερκατανάλωση τους πολλές φορές είναι συνυφασμένη με διατροφικές διαταραχές που το υπόβαθρό τους είναι αρκετά σημαντικό. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη τους ενδοιασμούς και ας τα απολαύσουμε με σύνεση και λογική, αλλά προπάντων με μέτρο.

Δίαιτα, όπως λέμε ένας χορός που, όμως καλύτερα να μην τον χορεύεις μόνος σου.

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013
Δίαιτα, όπως λέμε ένας χορός που, όμως καλύτερα να μην τον χορεύεις μόνος σου.
Το ότι, η υπόθεση δίαιτα περιέχει μεγάλες ποσότητες «εγώ» είναι κάτι που όλοι οι διαιτολόγοι γνωρίζουν. Δεν υπάρχει πιο ισχυρός μοχλός πίεσης για να κινητοποιήσεις ένα άτομο να ξεκινήσει, να διατηρήσει και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, από το να προκαλέσεις αυτό το κομμάτι του εγωϊσμού.

Η αλήθεια είναι, ότι όταν κάποιος βάλει σαν βασική προτεραιότητα, την επίτευξη του στόχου της απώλειας κιλών και ταυτόχρονα, οργανώσει σωστά το πώς θα το πετύχει, πρακτικά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να τον σταματήσει. Και δεν είναι τυχαίο, ότι όταν παραμερίσει αυτό το προσωπικό στόχο και θέσει άλλες προτεραιότητές (συχνά άλλων ανθρώπων), τότε αυτή η προσπάθεια τερματίζει ή αρχίζει να παραπαίει.

Πόσες φορές, όμως, εμείς οι διαιτολόγοι δεν έχουμε ακούσει την έκφραση δεν προλαβαίνω να... φάω πρωϊνό/ καθαρίσω τα φρούτα μου/ κάνω άσκηση κλπ; Πόσες είναι οι περιπτώσεις που βλέπουμε μπροστά μας γυναίκες που γίνονται χίλια κομμάτια για να κάνουν ένα πλήθος εργασιών ή για να ανταπεξέλθουν σε διάφορες οικογενειακές ή και προσωπικές υποχρεώσεις; Και ταυτόχρονα, δεν μπορούν (όπως λένε) να φροντίσουν τον εαυτό τους. Πόσες φορές έχουμε συναντήσει την άρνηση κάποιου να αφιερώσει λίγο χρόνο στη δουλειά για να καταναλώσει ένα μικρογεύμα ή να φάει ένα φρούτο; Άπειρες.

Και όσο εύκολα κάποιος μπορεί να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, άλλο τόσο εύκολα μπορεί και να το εγκαταλείψει ή να το παραβιάσει σε λίγες μόνο εβδομάδες, αν όχι μέρες.

Το πιο σωστό είναι να πούμε, ότι όσο πιο ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ κάποιος παίρνει την απόφαση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα διαπιστώνει ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ή ότι για αλλού ξεκίνησε και για αλλού πάει. Εύκολο είναι να πεις, ότι ξεκινώ αλλά σίγουρα αυτό προϋποθέτει προγραμματισμό, συνέπεια και συνείδηση, ότι δηλαδή απαιτούνται ανατροπές και αλλαγές στην καθημερινότητα.

Βασικό, λοιπόν, στοιχείο είναι και η ωριμότητα των αποφάσεων, η συνείδηση των υποχρεώσεων και των αναγκαίων προσαρμογών στο τρόπο ζωής, αλλά και στις προσωπικές διατροφικές επιλογές που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί ο στόχος, η διαχείριση του βάρους.

Αρκεί, όμως, μόνο αυτό; Γιατί κανένας δεν ζει μόνος του ή απομονωμένος από τους άλλους. Και ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής πέρα από το να είναι πρόγραμμα και να υπάρχει μία ελάχιστη καθημερινή οργάνωση ή να περιλαμβάνει το σύνολο των τροφών που να καλύπτουν στη πλειονότητά τους τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, πρέπει να είναι και συμβατό τόσο με την πραγματικότητα του κάθε ενός, αλλά και με τις κοινωνικές του υποχρεώσεις.
Αλλαγές που είναι δύσκολες να πραγματοποιηθούν, όταν κάποιος ζει μαζί με άλλους ή όταν ο κοινωνικός περίγυρός του «συμμετέχει» άθελά του στο σενάριο της αποτυχίας. Συνήθως, ο οικογενειακός περίγυρος αποτελεί τη βασική τροχοπέδη. Αν τα μέλη της οικογένειας έχουν την δική τους διατροφική ταυτότητα που δεν έχει κοινά χαρακτηριστικά με των υπολοίπων, τότε εύκολα μία κουζίνα μπορεί να μετατραπεί σε ένα φρενοκομείο και τα ντουλάπια των τροφίμων να είναι μία παγίδα – πρόκληση. Και το εγώ;

Εδώ ξεκινάει ο ρόλος του διαιτολόγου. Πού πέρα από τα αυτονόητα, να ορίζει μία διατροφή επαρκή σε θρεπτικά συστατικά και να προχωρά σε διατροφικές παρεμβάσεις τέτοιες που να αναδιαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να αποτελεί το σημείο αναφοράς της προσπάθειας του διαιτώμενου. Όχι, με την έννοια του μπαμπούλα ή του στοργικού τροφού ή του παρηγορητικού ώμου, ρόλοι που αναζητούν αρκετές φορές οι διαιτώμενοι.

Πως μπορεί αν επιτευχθεί αυτό; Με την δημιουργία αμοιβαίας δέσμευσης μεταξύ διαιτολόγου και διαιτώμενου που προσωπικά πιστεύω, ότι είναι το καλύτερο εργαλείο που μπορεί να φέρει τα πιο ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα. Η «αναφορά» σε κάποιον, είτε με την μορφή γραπτής καταγραφής ιστορικού κατανάλωσης τροφής, είτε με την μορφή προφορικής ανάλυσης – ανάκλησης ιστορικού, είναι ένας τρόπος κάποιος να κάνει απολογισμό της προσπάθειάς του και να πάρει μια εκτίμηση της ορθότητας των επιλογών. Όσο πιο αναλυτική είναι αυτή η αναφορά, τόσο πιο ουσιαστική γίνεται και η παρέμβαση τους διαιτολόγου. Ειδικότερα δε, όταν αυτή η «αναφορά» συνοδεύεται και από σχόλια για την διάθεση του ατόμου ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η κατανάλωση του φαγητού.

Πολλές φορές ένας διαιτολόγος πρέπει να υπενθυμίζει το αίτημα με το οποίο κάποιος ξεκίνησε την συνεργασία του με τον ειδικό, αλλά και να το επανατοποθετεί σε ρεαλιστικές βάσεις. Είτε γιατί οι συνθήκες ζωής αλλάζουν, είτε γιατί οι οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις οδηγούν εκ των πραγμάτων το πρόγραμμα προς τα πίσω. Η σωστή διαχείριση απρόοπτων διατροφικών καταστάσεων (οικογενειακό ή επαγγελματικό γεύμα, ένα ταξίδι ή ακόμα και μια χαλασμένη κουζίνα) μπορεί να γίνει εφικτή μόνο κάτω από μία ρεαλιστική θεώρηση των καταστάσεων.

Ακόμα παραπέρα η συνεργασία με ένα διαιτολόγο μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στο επίπεδο της διαμόρφωσης νέων διατροφικών συνηθειών, όσο και στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην καθημερινότητά του και οι ακόμα και πιο απλές διορθωτικές κινήσεις δεν είναι ορατές ή άμεσα εφικτές.

Ένα άλλο δυνατό σημείο της συνεργασίας με τον διαιτολόγο είναι και η διαρκής εμψύχωση και προσπάθεια ανάδειξης των θετικών βημάτων στην εκτέλεση του προγράμματος. Άπειρες φορές προσωπικά έχω βιώσει την στιγμιαία μεταβολή της θέσης του διαιτώμενου από το «δεν χάσει καθόλου, μην σου πω ότι έχω πάρει κιόλας» στο μετά το επιτυχές ζύγισμα «δεν πήγα καλά, δεν έχω χάσει καθόλου / όσο θα ήθελα / όσο θα μπορούσα». Ή ακόμα και πιο συχνά την αρνητική διάθεση, όταν η απώλεια του βάρους δεν είναι η αναμενόμενη ή όταν «κολλάει» η ζυγαριά. Η ανάλυση των δεδομένων,(πως τηρήθηκε το πρόγραμμα αν υπάρχουν άλλοι τρίτοι παράγοντες που έπαιξαν κάποιο ρόλο) η επανεκτίμηση όλης της μέχρι τώρα πορείας, η εκτίμηση όλων των αλλαγών που έχουν επιτευχθεί και η συσχέτισή τους με θετικά στοιχεία που βιώνει ο διαιτώμενος όλα αυτά αποτελούν ενισχυτικά της κοινής προσπάθειας.

Μπορεί τα θετικά αποτελέσματα να τα βλέπει πάνω του μόνο ένας, αλλά την ικανοποίηση της επιτυχίας την μοιράζονται και οι δύο. Βλέπετε η δίαιτα είναι ένας χορός, σαν το ταγκό που καλό είναι να μην το χορεύεις μόνο σου.

πηγή: www.diatrofi.gr

Ένα αληθινό βοήθημα για την απώλεια βάρους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013
Ένα αληθινό βοήθημα για την απώλεια βάρους
Για πολλούς η βασική προϋπόθεση για να χάσουν βάρος και κιλά, είναι να φάνε λιγότερο. Αρκετές φορές πολύ λιγότερο από αυτό που πρέπει κανονικά. Για άλλους κλειδί της επιτυχίας είναι απλά να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τελείως από την διατροφή τους τα λίπη ή τους υδατάνθρακες. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η χρήση σκευασμάτων ή ειδικών συμπληρωμάτων είναι το μαγικό κλειδί που ανοίγει την πόρτα του μεταβολισμού. Υπάρχουν και οι φανατικοί της άσκησης που θεωρούν, ότι χωρίς πόνο και ιδρώτα δεν πρόκειται τίποτα να καταφέρεις. Η πραγματικότητα όμως μάλλον είναι τελείως διαφορετική. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών έδειξαν ότι η επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής πολλές φορές ξεκινά και τελειώνει με ένα χαρτί και ένα μολύβι.

Αρκετές μελέτες έχουν γίνει για την σημασία και την βοήθεια που προσφέρουν στον διαιτώμενο τα ημερολόγια καταγραφής κατανάλωσης τροφής. Σε όλες ανεξαιρέτως γίνεται αναφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας επίτευξης του στόχου, αλλά και απώλειας κιλών στην ομάδα των ατόμων που καταγράφουν την καθημερινή τους κατανάλωση τροφής. Επιτυχία που μεγιστοποιείται και από την ακρίβεια καταγραφής της πρόσληψης τροφής, τόσο στο είδος, όσο και ως προς την ποσότητα της.

Τι λένε οι έρευνες

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2008 στο American Journal of Preventive Medicine παρουσιάζονταν τα δεδομένα από έρευνα που έγινε σε 1685 γυναίκες άνω των 25 ετών και ακολουθούσαν πρόγραμμα μείωσης του σωματικού τους βάρους που περιελάμβανε πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Όσο πιο εντατικά και με ακρίβεια τηρούσαν το ημερολόγιο, τόσο πιο πολλά κιλά έχαναν. Οι γυναίκες που τηρούσαν συστηματικά 6 μέρες την εβδομάδα το ημερολόγιο, καταγράφοντας με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τι έτρωγαν, αλλά και τι έπιναν, έχασαν διπλάσιο βάρος από αυτές που το κατέγραφαν μόλις μία μέρα της εβδομάδας.

Παρόμοια ευρήματα υπάρχουν και σε μια πιο πρόσφατη έρευνα του 2012 σε 123 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics και έδειξε, ότι η συνεπής τήρηση του ημερολογίου καταγραφής πρόσληψης τροφής ήταν συνδεδεμένο με την μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Έτσι, σε αντιστοιχία με την προηγούμενη έρευνα, οι πιο συνεπείς στην συμπλήρωση τους ερωτηματολογίου έχασαν 3 κιλά πιο πολλά σε σχέση με τις υπόλοιπες που δεν ήταν τόσο συνεπείς ή και ακριβείς.

Ακρίβεια και συνέπεια

Και στις δύο περιπτώσεις οι ερευνητικές ομάδες στα συμπεράσματά τους τόνισαν, ότι η βάση της επιτυχίας ήταν η ακρίβεια και η συνέπεια που έδειχναν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα στην καταγραφή της κατανάλωσης της τροφής. Και στις δύο έρευνες, οι καταγραφές παρουσιάζονταν σε ομάδες που συμμετείχαν και οι υπόλοιποι ερευνώμενοι, γεγονός που δημιουργούσε με την σειρά του μια επιπλέον δέσμευση απέναντι στους υπόλοιπους που συμμετείχαν.

Αποτελούσε κοινή παρατήρηση και στις δύο μελέτες, το γεγονός ότι η αυξημένη συνέπεια στην καταγραφή ήταν ταυτόχρονη με την συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος. Αποτελούσε δηλαδή μία δημόσια ομολογία (μιας και παρουσιάζονταν σε τρίτους) ότι το πρόγραμμα τηρήθηκε με επιτυχία. Ήταν, όμως, και αφορμή και αιτία για διόρθωση και μεγαλύτερη προσήλωση στην συνέχειά του, όταν σε αυτό καταγράφονταν οι αστοχίες και οι παραλείψεις.

Πέρα από ένα απλό ημερολόγιο. Ένα απλό ημερολόγιο, του πως τρώει κάποιος στην διάρκεια μιας χρονικής περιόδου δεν αποτελεί απλά μια σειρά απομνημονευμάτων. Είναι στην πραγματικότητα ένα ουσιαστικό συμβόλαιο δέσμευσης με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με τον διαιτολόγο που συνεργάζεται. Το αίτημα με το οποίο κάποιος προσέρχεται στο διαιτολόγο, δεν είναι απλά να χάσει κάποια κιλά, άσχετα αν αυτό επιφανειακά προβάλλεται από την πλευρά του διαιτώμενου. Στην πραγματικότητα το συμβόλαιο συνεργασίας, η σχέση δηλαδή που ξεκινάει μεταξύ τους, αφορά τον έλεγχο και την καθοδήγηση της διατροφής, αλλά συμπεριλαμβάνει και την συν ευθύνη στο εγχείρημα. Η πιστή τήρηση του προγράμματος και η αποτύπωσή του στο ημερολόγιο καταγραφής, αποτελεί την επιβεβαίωση υλοποίησης του συμβολαίου από την δική του πλευρά.

Είναι, όμως, και ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορεί να καταγράψει τόσο τα λάθη που γίνονται σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την ακολουθούμενη διατροφή, αλλά και το μέσο με το οποίο μπορεί να εντοπίσει προσωπικές συνήθειες και αδυναμίες που και ο ίδιος δεν γνώριζε πολλές φορές ότι υπάρχουν. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος μέσα από ένα ιστορικό καταγραφής διαπιστώνει ότι καθημερινά η πρόσληψη νερού ή και υγρών είναι πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο φυσιολογικό. Ή ότι η κατανάλωση των φρούτων δεν είναι τόσο συχνή όσο νόμιζε.

Τα χαμένα πως και γιατί.

Για πολλούς πραγματικά μία τέτοια καταγραφή είναι αποκαλυπτική στο να κατανοήσουν πως πραγματικά προέκυψαν αυτά τα παραπάνω κιλά. Οι πιο πολλοί έχουν μία εικόνα του τι τρώνε στην διάρκεια της μέρας, όμως η λεπτομερής αποτύπωση της ποσότητας, της συχνότητας και της ποιότητας των τροφών μπορεί να δείξει ότι κάποιες τροφές καταναλώνονται πιο συχνά από ότι νομίζουμε. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με τροφές που κατά βάση είναι πλούσιες σε λιπαρά ή σε αλάτι ή ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες, τότε αυτή η αυξημένη συχνότητα πρόσληψης μπορεί να σχετίζεται άμεσα με μια σειρά κλινικών ευρημάτων (υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, αυξημένο ζάχαρο).

Παραπέρα κάποιος αναλύοντας ένα ημερολόγιο καταγραφής μπορεί να ανακαλύψει ότι κάποιες συμπεριφορές είναι συχνότερες από αυτό που υπολογίζει. Για παράδειγμα, κανείς δεν υπολογίζει σαν φαγητό έξω ή από έξω το μικρό σνάκ ή την μικρή πρόχειρη σαλάτα που αγόρασε από έξω κάποια μεσημέρια. Όταν, όμως, συμβαίνει συστηματικά (3-4 εργάσιμες μέρες) και αναλύσει το περιεχόμενό της (θερμίδες, λιπαρά κλπ) μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να φέρει κάποιο ταπεράκι από το σπίτι παρά να αγοράσει κάτι έτοιμο από έξω. Και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

Μέσα από τις καταγραφές κάποιος εύκολα μπορεί, να κατανοήσει που βρέθηκαν ή πως καταναλώθηκαν αυτές οι 800-1000 καθημερινά παραπάνω θερμίδες που πρόσθεσαν βάρος και αύξησαν τα κιλά. Ακόμα πιο εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η έκφραση «Μα δεν τρώω τίποτα» στην πραγματικότητα είναι «μα εγώ δεν καταλαβαίνω τι και πόσο τρώω». Αξία φυσικά έχουν και αυτά που δεν υπάρχουν σε μία καταγραφή. Η απουσία συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, φανερώνουν μία συμπεριφορά και ένα λάθος διαμορφωμένο πρότυπο διατροφής.

Και τα συναισθήματα

Ακόμα παραπέρα, αν κάποιος αποτυπώσει σε αυτό πέρα από την κατανάλωση τροφής, τα συναισθήματα και τις συνθήκες, το γιατί και το τι τον ώθησε να καταναλώσει τροφή, τότε μπροστά στα μάτια του αποκαλύπτονται ένα πλήθος από κρυμμένα μυστικά που βρίσκονταν καλά κρυμμένα μέσα στην καθημερινότητα του. Και είναι πολλές φορές αυτά τα μικρά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την συνολικότερη εικόνα ενός ελλειμματικού ή προβληματικού πλαισίου διατροφής. Η αλλαγή τους και ενσωμάτωσή τους μέσα στην καθημερινότητα απαιτούν προσπάθεια και διαρκή επανάληψη που μόνο μέσα από ένα ημερολόγιο μπορεί να καταγραφεί και να επιβεβαιωθεί.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στην έρευνα του 2008 αυτοί που τελικά έχασαν λιγότερα κιλά από τους συμμετέχοντες ήταν αυτοί που απέτυχαν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του προγράμματος και παρέλειπαν γεύματα ή που έτρωγαν κάποιο γεύμα αργά έξω από το σπίτι σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους άλλους.


Πόσο εύκολο είναι κανείς να καταγράψει την ημερήσια κατανάλωση τροφής

Είναι εξαιρετικά εύκολο και απλό αρκεί να είναι απόλυτα ειλικρινής. Και προς τον εαυτό του και προς αυτόν που θα το εξετάσει και θα το αξιολογήσει, είτε είναι επιστήμονας της διατροφής, είτε όχι.

Σημασία έχει η εγκυρότητα και η ακρίβεια για αυτό καλό είναι η καταγραφή να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, όταν καταναλώνεται η τροφή ή όσο πιο σύντομα γίνεται κοντά στο χρόνο της κατανάλωσης. Η συγκεντρωτική συμπλήρωση του ημερολογίου στο τέλος της ημέρας πολλές φορές μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει μικρές προσλήψεις τροφής.

Πέρα από τις τροφές σημειώστε και τα συναισθήματα. Μερικές φορές η κατανάλωση τροφής δεν γίνεται γιατί πεινάμε αλλά γιατί νοιώθουμε ανία, θλίψη, χαρά, αγωνία, κούραση κλπ.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε αν τρώμε το συναίσθημά μας.

Καταγράψτε και το νερό. Αρκετοί στις καταγραφές παραλείπουν το νερό που, όμως αποτελεί και αυτό ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Δώστε σημασία στην ποσότητα και την ποιότητα, στην λεπτομέρεια. Η μονολεκτική αναφορά του τροφίμου που καταναλώσατε δεν αποκαλύπτει, ούτε την ποσότητα, ούτε το πόσο λίπος περιέχει. Άρα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και τις περιεχόμενες θερμίδες κλπ.

Προσπαθήστε να είστε αναλυτικοί στη περιγραφή των φαγητών που καταναλώνετε. Ακόμα και στη σαλάτα μην διστάσετε να περιγράψετε τα υλικά που περιέχει.

Δίαιτες αποτοξίνωσης. Μύθος ή πραγματικότητα;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013







Ο όρος αποτοξίνωση είναι ένας όρος από μόνος του ελκυστικός. Σημαίνει κάθαρση, απομάκρυνση από κάτι κακό, βλαβερό για τον άνθρωπο και τον οργανισμό. Αποτοξίνωση κάνει κάποιος για να σταματήσει το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τον εθισμό από κακές συνήθειες. Γενικά, ο όρος μέχρι κάποιο βαθμό έχει συνδεθεί με την έννοια της κάθαρσης, του εξαγνισμού. Ειδικότερα στο χώρο της διατροφής ο όρος αποτοξίνωση είναι σχεδόν μυθικός. Εκφράζει και χαρακτηρίζει ένα τρόπο διατροφής που αν εφαρμοστεί σχολαστικά θα οδηγήσει σε καθαρισμό του οργανισμού, σε ενίσχυση του μεταβολισμού, σε καλυτέρευση της φυσικής κατάστασης και σε απώλεια κιλών. Πόσο αλήθεια είναι ,όμως, όλα αυτά;

Βασικά, αποτοξινώσεις υπάρχουν πολλές. Κάθε χρόνο εμφανίζονται μερικές δεκάδες. Οι πιο πολλές από αυτές έχουν το δικό τους όνομα ή είναι υιοθετημένες από διάφορες λαμπερές προσωπικότητες (αστέρες του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης ή του θεάματος που της έχουν εφαρμόσει με θαυμαστά σε αυτούς αποτελέσματα). Και όλες υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα. Πόσο βάση, όμως, έχουν αυτές οι θαυματουργές δίαιτες;

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε μερικές βασικές αρχές. Ένας ανθρώπινος οργανισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει φυσιολογικά και κανονικά χωρίς προβλήματα, θα πρέπει καθημερινά από το περιβάλλον να λαμβάνει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Κάποια από αυτά μπορεί να τα συνθέσει και ο ίδιος, άλλα όμως δεν μπορεί, και για αυτό πρέπει σε καθημερινή σχεδόν βάση να παίρνει σημαντικές ποσότητες από αυτά για να μην προκληθούν ελλείψεις. Η διατροφή με ποικιλία τροφών, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι ο οργανισμός θα πάρει αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Οι τροφές περιέχουν μέσα στην σύνθεσή τους αυτά τα συστατικά. Είτε λέγονται βιταμίνες είτε μέταλλα είτε ιχνοστοιχεία, είτε πρωτεΐνες, αμινοξέα, λίπη, ή υδατάνθρακες, όλα θα περάσουν από την ίδια διαδικασία. Την επεξεργασία από τον οργανισμό (πέψη) στο στομάχι και την απορρόφηση από αυτόν στην εντερική οδό. Κάποια θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Κάποια άλλα θα χρησιμοποιηθούν σαν δομικά συστατικά από το σώμα μας. Κάποια άλλα θα αποτελέσουν καταλύτες ή απαραίτητους παράγοντες για την πραγματοποίηση ή την ολοκλήρωση βιοχημικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο σώμα μας, κατά την διάρκεια χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων χημικών αντιδράσεων, τα θρεπτικά συστατικά θα πάρουν μέρος σε αυτές και θα εξασφαλίσουν (όταν ληφθούν στην ποσότητα που πρέπει, ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο) την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας αποδίδουν, όμως, και μια σειρά ουσιών-ενώσεων που δεν χρειάζονται από το σώμα μας. Και η παρουσία τους ή η υψηλή συγκέντρωσή τους, πολλές φορές συσχετίζεται με παθολογικές καταστάσεις. Αυτά τα παράγωγα-απόβλητα- συγκεντρώνονται κυρίως στους νεφρούς και αποβάλλονται. Οτιδήποτε περιττό δεν μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό μας. Άλλες απεκκριτικοί οδοί είναι η αναπνοή, ο ιδρώτας και τα κόπρανα.

Βλέπουμε δηλαδή, ότι το σώμα μας το ίδιο μέσα από τις λειτουργίες του προβλέπει την απομάκρυνση των παράγωγων των βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται σε αυτόν. Τι είναι ακριβώς αυτό που παραπάνω υπόσχονται να κάνουν οι αποτοξινώσεις;

Η «λογική» τους βασίζεται στην θεωρία, ότι το σώμα μας βρίσκεται εκτεθειμένο σε μια σειρά τοξινών οι οποίες μπαίνουν μέσα στο σώμα μας και δεν απομακρύνονται από αυτό. Είτε λόγω stress, είτε γιατί οι λειτουργίες του σώματός μας είναι διαταραγμένες και απορυθμισμένες. Έτσι οι τοξίνες δεν απεκκρίνονται και κυκλοφορούν στο σώμα μας ή βρίσκονται συσσωρευμένες στην πεπτική οδό ή στο δέρμα μας ή στα μαλλιά μας ή σε άλλα όργανα του σώματός μας. Η θεωρία συνεχίζεται προβάλλοντας μια σειρά από πιθανές παρενέργειες που περιλαμβάνουν κούραση, κακή φυσική κατάσταση, πονοκεφάλους, ναυτία κ.λ.π.

Η διατροφική θεώρηση του ζητήματος (σύμφωνα με τους οπαδούς αυτών των αποτοξινώσεων) είναι η μερική ή ολική στέρηση τροφής, ο μερικός ή πλήρης αποκλεισμός τροφών ή ομάδων τροφών. Παράλληλα, δε θα πρέπει ο άνθρωπος να καταναλώνει συγκεκριμένες τροφές ή συνδυασμούς τροφών, με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι, ώστε να επιτευχθεί η αποτοξίνωση-κάθαρση και η επαναρρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού. Η χρονική διάρκεια των προγραμμάτων αποτοξίνωσης ποικίλει. Από λίγες μέρες έως και εβδομάδες.

Μια ψύχραιμη ματιά σε αυτές τις αποτοξινώσεις θα μπορούσε να διακρίνει μια κοινή παράμετρο. Όλες βασίζονται στον αυστηρό, έως τα όρια της ασιτίας, περιορισμό της λήψης τροφής. Κατά το οποίο μπορεί να μην έχει τόσο σοβαρές συνέπειες αν αυτό διαρκεί 1-2 μέρες. Όταν, όμως, διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , τότε τα σωματικά αποθέματα σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά, εξαντλούνται και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ας υποθέσουμε ότι τα προβλήματα της συσσώρευσης των τοξινών οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Δηλαδή οι τροφές που καταναλώνει κάποιος είναι μολυσμένες με τοξίνες, χρώματα, πρόσθετα συντηρητικά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα τρώει έτοιμο, προπαρασκευασμένο ή πρόχειρο φαγητό με πολλά λιπαρά και αλάτι.

Σίγουρα η διατροφή αυτή είναι επιβαρυντική για την υγεία του οργανισμού. Και σίγουρα μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Μια «αποτοξίνωση» που θα βασίζεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά με πολύ νερό ή υγρά θα βοηθήσει τον οργανισμό όχι να καθαρίσει από τοξίνες (κάτι τέτοιο επιστημονικά δεν έχει ΠΟΤΕ αποδειχτεί) αλλά θα εισάγει σε αφθονία, όλα αυτά που με τον προηγούμενο τρόπο διατροφής είχε αποκλείσει. Δηλαδή άφθονη φυτική ίνα, θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποσότητα νερού. Υπάρχουν αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες που έχουν καταδείξει ότι η άπεπτη φυτική ίνα βοηθά στην βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Και ότι τα πολλά φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Όλα αυτά όμως όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Που θα είναι τρόπος καθημερινής ζωής και όχι ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η λογική που εισάγουν πολλές «αποτοξινώσεις» για βραχυχρόνιο ή ακόμα και μακροχρόνιο αποκλεισμό ομάδων τροφών (γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας κ.λπ.) δεν βοηθά στην σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το αντίθετο. Του στερεί κρίσιμα θρεπτικά συστατικά και τον οδηγεί σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις.

Οι υποστηρικτές των «αποτοξινώσεων» αποδεικνύουν την θετική τους επίδραση στον οργανισμό, προβάλλοντας την σωματική ευεξία που νιώθει κανείς μετά από μια ολιγοήμερη εφαρμογή τους. Κανείς δεν πρόκειται να διαφωνήσει σε αυτό. Το αποτέλεσμα οφείλεται όχι γιατί το σώμα καθάρισε από τις τοξίνες ή τα τοξικά παράγωγα των τροφών. Απλά η διατροφή του ανθρώπου γίνεται πιο ισορροπημένη, μεγαλώνει η γκάμα των διατροφικών επιλογών, οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά καλύπτονται πιο εύκολα και η τροφή γίνεται πιο φυσική, λιγότερο «πλαστική» και επεξεργασμένη. Τα ίδια αποτελέσματα, καλύτερη διάθεση, σωματική ευεξία και υγεία, θα έχει και ο οποιοσδήποτε μειώσει την ποσότητα των λιπών, και ειδικότερα κορεσμένων, που περιέχει η καθημερινή του τροφή. Αν δε αυξήσει την φυτική ίνα και ελαχιστοποιήσει τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη) που καταναλώνει καθημερινά τότε τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και μια καθημερινή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας τότε η μεταβολή θα είναι σαν την μέρα με την νύχτα.

Η τυπική σειρά ενός προγράμματος «αποτοξίνωσης» απαιτεί για μια με δύο ημέρες τον αποκλεισμό οποιασδήποτε τροφής και την πρόληψη μόνο υγρών. Για τις επόμενες τέσσερις με έξι μέρες η διατροφή θα βασίζετε μόνο σε φρούτα και λαχανικά ή και ρύζι. Προοδευτικά προστίθενται και οι υπόλοιπες τροφές εκτός από το κόκκινο κρέας, αυγά ίσως και γαλακτοκομικά, ζάχαρη και σίγουρα τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Συχνά, προτείνεται η χρήση καθαρτικών ή άλλων βοηθητικών συμπληρωμάτων που επιταχύνουν την «κάθαρση» του οργανισμού. Τα πιο πολλά από αυτά έχουν απλά μια διουρητική δράση.

Οι υποστηρικτές των «αποτοξινώσεων» ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στα θετικά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται και η γρήγορη μείωση του σωματικού βάρους. Και πραγματικά το σωματικό βάρος μειώνεται γρήγορα. Αυτό, όμως, που δεν λένε είναι ότι αυτό το βάρος που μειώνεται είναι γιατί το σώμα αποβάλλει πολλά υγρά, σχεδόν αφυδατώνεται και μερικές φορές αν όχι όλες λόγω της έλλειψης πρόσληψης πρωτεΐνης μέσα από την διατροφή, υπάρχει σημαντική και μετρήσιμη μείωση του χρήσιμου μυϊκού ιστού. Σχεδόν ποτέ δεν μειώνεται το λίπος.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι «αποτοξινώσεις» είναι μια εκλεπτυσμένη και εξευγενισμένη πρόταση ασιτίας που αν κάποιο νεαρό άτομο παρασυρθεί από τα ευκαιριακά και παροδικά αποτελέσματα τους είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε ανορεκτική συμπεριφορά.

Τα σώμα μας από μόνο του διαθέτει τους μηχανισμούς να αυτοκαθαρίζεται. Το συκώτι μας και τα νεφρά μας θα κάνουν όλη την δουλειά που πρέπει να κάνουν αρκεί, όμως και εμείς με τις σωστές καθημερινές διατροφικές επιλογές να εξασφαλίζουμε την σωστή λειτουργία του σώματος. Για αυτό, λοιπόν, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών πρέπει να είναι καθημερινή μας πρακτική και όχι να τα θυμόμαστε όταν νιώθουμε εξαντλημένοι ή κουρασμένοι. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια θα πρέπει να βρίσκονται πιο συχνά στο φαγητό μας. Τα λίπη, η ζάχαρη αλλά και τα έτοιμα φαγητά θα πρέπει να μειωθούν δραστικά και η χρήση τους να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατόν. Και φυσικά, να υπάρχει καθημερινά άφθονη κατανάλωση νερού.

Ο μαγικός καφές

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013
                                         
Κάθε μέρα που πάω να πάρω το αυτοκίνητο μου από το πάρκινγκ, βρίσκω κολλημένα πάνω στο παμπρίζ 1-2 διαφημιστικά έντυπα. Τον τελευταίο καιρό βρίσκω έντυπα που αφορούν την αγορά χρυσού ή φροντιστήρια που προσπαθούν να διαφημίσουν τις επιτυχίες τους στις πανελλαδικές. Τώρα πρόσφατα όμως βρήκα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φυλλάδιο για την αγορά καφέ.

Όχι ενός οποιουδήποτε καφέ! Μιλάμε για τον καφέ που τον φτιάχνεις μόνος σου και δεν στον φέρνουν και σε κάνει superman! Το τι πλεονεκτήματα έχει αυτός ο καφές και το πόσο σε αναβαθμίζει δεν περιγράφεται. Φυσικά το προϊόν ανήκει και αυτό στην κατηγορία των υπερτροφών που χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη κάποιο μαγικό φυτό ή συστατικό, από ρόφημα ή τρόφιμο καθημερινής χρήσης γίνεται μαγικό ελιξίριο που θωρακίζει την υγεία μας και καταπολεμά μια ή και πιο πολλές παθήσεις.

Μπορεί πραγματικά το Α ή Β φυτό να περιέχει σε αυξημένη συγκέντρωση κάποιο συστατικό το οποίο σε ένα εργαστήριο να βρέθηκε ότι θα μπορούσε με μια συστηματική του χρήση να παρουσιάσει κάποια οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Η πραγματικότητα, όμως αυτή είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζουν οι διαφημιστές – πωλητές, πολλές φορές άσχετοι και με το αντικείμενο της διατροφής. Η προσπάθειά τους να πείσουν τον ανυποψίαστο, υποψήφιο καταναλωτή να τα προτιμήσει, βασίζεται σε μια σειρά εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που πάντα παρουσιάζονται με την μορφή προσωπικών μαρτυριών. Δεν διστάζουν μάλιστα οι ίδιοι οι πωλητές να εκθειάζουν το προϊόν και να προσφέρουν σαν τελικό ογκόλιθο αξιοπιστίας και την προσωπική τους εμπειρία.

Όλα αυτά βέβαια είναι παλιές τεχνικές μάρκετινγκ που σαν στόχο έχουν να «δέσουν το σιρόπι» και να δημιουργήσουν μία θετική εικόνα για ένα προϊόν και γιατί όχι να καταλήξουν σε μια αγορά. Καλό είναι οι καταναλωτές να μην αρκούνται σε μία απλή αναφορά σε κάποιο αριθμό που παραπέμπει σε μια γνωστοποίηση σε κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό ή σε μια απλή άδεια κυκλοφορίας που απλά πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι ασφαλές.

Σημασία έχει ποιος το δίνει και τι ιδιότητα έχει. Γιατί πολλές φορές η «βαθιά προσωπικά τεκμηριωμένη άποψη για το προϊόν» είναι απλά φούμαρα.

ΥΓ συμπτωματικά όλοι οι πωλητές του συγκεκριμένου καφέ που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, έπασχαν από την ίδια πάθηση και είδαν εντυπωσιακή βελτίωση μετά από την κατανάλωσή του..... Τυχαίο; Δεν νομίζω

Οι <<παπατζήδες>> της HERBALIFE

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013



Ένας απογευματινός καφές με φίλους, ειδικά αυτό τον καιρό που το καλοκαίρι δεν λέει να φύγει, πολλές φορές είναι βάλσαμο. Σε βοηθά να ξεφεύγεις από πολλές σκοτούρες αν και είναι λίγο δύσκολο μιας και όλοι με την οικονομική κρίση «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Όπως και να έχει όμως, λίγο ο ήλιος, λίγο η καλή παρέα, ξεχνιέσαι.



Η Αθήνα έχει πολλά σημεία στα οποία μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου. Ένα από αυτά είναι και η περιοχή του Θησείου όπου συγκεντρώνεται σταθερά αρκετός κόσμος, φοιτητές και μη. Επειδή είναι παραδοσιακό πέρασμα (από τον ηλεκτρικό σταθμό μέχρι και το Θησείο) πολλοί μικροπωλητές απλώνουν κατά γης την πραμάτεια τους και προσπαθούν να την πουλήσουν στους διερχόμενους. Κάποιοι βέβαια έχουν προχωρήσει πιο πολύ την κατάσταση, είναι πιο οργανωμένοι. Έχουν πάγκο, όμορφο και το λογότυπο της εταιρείας τους. Έχουν και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λιπομετρητή. Τι πουλάνε; Εκεί τίποτα. Απλά κάνουν δωρεάν λιπομετρήσεις και σε καλούν να σου εξηγήσουν το πρόβλημά σου κατ' ιδίαν και να σε βοηθήσουν να μειώσεις το βάρος σου!

Φυσικά, αυτούς τους απίθανους τύπους της HERBALIFE τους έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές. Σε κεντρικά σημεία και πάντα με την ίδια τακτική. Και φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε αντιπαράθεση μαζί τους, ανοιχτά μπροστά σε όλο τον κόσμο. Και ήταν αρκετός ο κόσμος που βρίσκονταν εκεί, μπροστά από το πάγκο της HERBALIFE.

Οι πρώτες ερωτήσεις περί πτυχίων, σπουδών, δεξιοτήτων, ακαδημαϊκών προσόντων κλπ, πέρασαν ουσιαστικά αναπάντητες μιας και η παρουσία τους σε κάποια σεμινάρια με την  επίκληση ενός τεράστιου συμβουλίου επιστημόνων, πολλοί από αυτούς με βραβεία Νόμπελ, που συμβουλεύουν τους «ειδικούς» της HERBALIFE για τα ιατρικά ζητήματα. Φαντάζομαι ότι κανείς από όλους αυτούς τους επιστήμονες δεν θα ήταν διαθέσιμος εκείνη την ώρα να υποστηρίξει τον «ειδικό» ή δεν θα είχε πρόχειρο τα κινητά τους, γιατί στο αθώο ερώτημα αν τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για διαβητικούς μου απάντησαν και οι 3 παρευρισκόμενοι «ειδικοί» ότι είναι «ελεύθερα γλουτένης».

Κάτω από το βάρος της απάντησής τους σάστισα και άρχισα να αναρωτιέμαι τι κακό με έχει βρει αλλά τόλμησα να τους ρωτήσω αν πραγματικά γνωρίζουν ότι λιπομετρήσεις και εκτιμήσεις σύστασης σώματος μπορούν να κάνουν μόνο οι διαιτολόγοι. Η αφοπλιστική απάντηση που έλαβα και από τους τρείς «ειδικούς» σχεδόν ταυτόχρονα με σάστισε. «Μα και στο μπάνιο του ο κάθε ένας πλέον έχει ζυγαριά λιπομετρητή και μπορεί να κάνει μόνος του λιπομέτρηση!» Και συμπλήρωσαν όλο σιγουριά το επιχείρημά τους «Απαγορεύεται και αυτό;»

Ομολογώ, ότι, εκείνη τη στιγμή ένιωσα τα βλέμματα αρκετών από τους παρευρισκόμενους να με καρφώνουν επιτιμητικά και με τρόμο είδα τους τρείς «ειδικούς» να χαμογελούν αυτάρεσκα. Που το χαμόγελό τους μετατράπηκε σε ηλίθια γκριμάτσα όταν τους ρώτησα απλά το ότι «Και εγώ έχω πιεσόμετρο, ακουστικά γιατρού, μετρητή ζαχάρου σπίτι μου που χρησιμοποιώ για τους γονείς μου. Μπορώ να κάτσω δίπλα σας και να κάνω τον γιατρό και να δίνω διαγνώσεις ή να συνταγογραφώ φάρμακα και αγωγές;» Εκεί ομολογώ ότι πιο πολύ ικανοποιήθηκα με τα γέλια των παρευρισκόμενων παρά με την έκφραση των τριών «ειδικών». Τα οποία έγινα και περισσότερα όταν τους ρώτησα αν θα μπορούσα να κάνω και ακτινογραφίες ή να βγάζω δόντια ή ακόμα και να κάνω μικρά χειρουργεία ή άλλες εξετάσεις αν διέθετα τον ίδιο «πανάκριβο» επιστημονικό εξοπλισμό.

Η σιωπή τους σίγουρα δεν ήταν στα πλαίσια της έκφρασης «η σιωπή είναι χρυσός». Σιωπή που μετατράπηκε σε κραυγές όταν τους είπα ότι η παράνομη τους εμπορική δραστηριότητα πρέπει να σταματήσει και να σταματήσουν να εξαπατούν το κοινό ότι είναι ειδικοί. Όταν μάλιστα τους αποκάλεσα απατεώνες έγιναν πιο έντονες. Προθυμοποιήθηκα, μάλιστα, να φωνάξω ο ίδιος τον αστυνομικό για να μου κάνουν μήνυση, αλλά μόλις τον φώναξα (υπήρχαν 2-3 μηχανές με 6 αστυνομικούς παραδίπλα) εξαφανίστηκαν σαν τους παπατζήδες.

Τελικά, έμεινα με την απορία πόσο συμφωνεί το παγκόσμιο επιστημονικό συμβούλιο της HERBALIFE με την άποψη των «ειδικών» για την καταλληλότητα των προϊόντων τους σε διαβητικούς. Νομίζω, όμως, ότι την κατάλαβαν πολύ καλά οι δύο κύριοι δίπλα μου, που τους αποκαλούσαν λαμόγια.

Η αρπαχτή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013


Όπως δεν λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή έτσι δεν λείπει και η δίαιτα μετά το Πάσχα. Είναι σχεδόν έθιμο, η κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, να τηρεί την παράδοση της μίας εβδομάδας δίαιτας (ή προσπάθειας τουλάχιστον) για να χάσει κάποια κιλά που πήρε το χειμώνα. Λίγο το παραπάνω φαγητό στο γιορτινό τραπέζι, λίγο τα ρούχα που ήρθαν και μίκρυναν (ποτέ δεν μεγαλώνουμε εμείς αυτά πάντα στενεύουν), η απόφαση για δίαιτα είναι θέμα λεπτών.

Και από δίαιτες να φάνε και οι κότες. Περιοδικά, sites, η φίλη της μαμάς, η θεία, ο κολλητός του αδερφού, ο γυμναστής (;), ο κάθε ένας έχει την δική του μέθοδο, τον δικό του τρόπο να προτείνει για την αντιμετώπιση των κιλών. Φυσικά, όλοι μιλάνε από θέση ασφαλείας. Την έχουν δοκιμάσει και έχουν δει αποτελέσματα. Όχι απαραίτητα πάνω τους, αλλά έτσι ξέρουν. Το ότι δεν σε λένε Μήτσο, δεν είσαι άντρας και είσαι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερός του και με δύο γέννες δεν έχει σημασία! Η δίαιτα δουλεύει!

Δουλεύουν, όμως, και οι πλανόδιοι πωλητές, απόφοιτοι «ακαδημιών» και «κέντρων επιμόρφωσης» που πλασάρουν την πραμάτεια τους σε κάθε απίθανο σημείο. Βγαίνεις από τον σταθμό του μετρό και σε περιμένουν με τον ειδικό λιπομετρητή να σε μετρήσουν να σου πουν την (διατροφική) μοίρα σου και το (διαιτολογικό) ριζικό σου. Μύστες της επιστήμης των 15 σεμιναρίων της πλάκας. Ειδικοί με απύθμενο θράσος και ανοησία που νομίζουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του κάθε ενός, προτείνοντας ντενεκεδάκια με σκόνες, κάψουλες και φυτικά εκχυλίσματα.

Θύματα όμως της ίδιας καλοδουλεμένης μηχανής (πυραμίδας στην πραγματικότητα) που εκμεταλλεύεται την ανάγκη για εργασία κάποιων ανθρώπων και τους εντάσσει στον μηχανισμό της. Ανάλογα με τις πωλήσεις και τα έσοδα, ανάλογα με τα έσοδα και η ανέλιξη στην ιεραρχία και ανάλογα με την θέση σε αυτή και τα χειροκροτήματα των υπολοίπων από κάτω. Το σύστημα ταΐζει το εγώ με άφθονο χειροκρότημα, χλιδή στα Καμένα Βούρλα και μπόλικη ψεύτικη επιβεβαίωση. Ταΐζει, όμως και, τον κοσμάκη με σκόνες και χαπάκια που δίνουν οι «ειδικοί».

Πριν λοιπόν πάρετε το χαπάκι ή το σκονάκι ή την μαγική συνταγή αναρωτηθείτε 3 απλά πράγματα.
  • Ποιος σας το δίνει και τι δουλειά κάνει στην πραγματική του ζωή;
  • Πόσο ασφαλής και έγκυρη είναι η πληροφορία που προέρχεται από κάποιον ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ που μέσα σε ένα μήνα έγινε ειδικός;
  • Γιατί άραγε δεν τα πουλάνε και οι διαιτολόγοι ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ;
Αν. λοιπόν. δεν εμπιστεύεστε ένα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ να σας χειρουργήσει, γιατί τον εμπιστεύεστε να σας ορίσει την διατροφή, να σας θεραπεύσει το ζάχαρο, να σας γλυτώσει από την χοληστερίνη;

ΥΓ Η επιλογή του ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ είναι συγκεκριμένη......

πηγή www.diatrofi.gr 

Δίαιτα σημαίνει ανατροπή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013
Δίαιτα σημαίνει ανατροπή
Δίαιτα σημαίνει ανατροπή. Για πολλούς η δίαιτα είναι ένα φύλλο χαρτί που κρύβει ένα μαγικό συνδυασμό τροφών. Για άλλους είναι μία εναλλαγή γευμάτων που οδηγεί στην απώλεια βάρους. Για άλλους είναι η διαδικασία της στέρησης του φαγητού, η νηστεία. Για άλλους είναι η διαδικασία αναφοράς σε κάποιον τρίτο για το τι τρώει. Ο κάθε ένας έχει το δικό του «κουστούμι» που φοράει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Όμως δίαιτα είναι πολύ περισσότερο από όλα αυτά!
  • Δίαιτα σημαίνει κατανόηση του γιατί και μέσα από ποιο λάθος τρόπο τρεφόμαστε καθημερινά.
  • Δίαιτα σημαίνει ανατροπή της  λάθος διατροφικής καθημερινότητας.
  • Δίαιτα σημαίνει εξερεύνηση και πειραματισμός νέων γεύσεων και τροφών.
  • Δίαιτα σημαίνει  ξεβόλεμα από τον καναπέ και περισσότερη κίνηση και δραστηριότητα.
  • Δίαιτα σημαίνει επιμονή και υπομονή, προσήλωση σε ένα στόχο για μία καλύτερη διατροφή και ποιότητα ζωής.
  • Δίαιτα σημαίνει αλλαγή διατροφής και ζωής και όχι μεταβολή ενόςαριθμού σε μία ζυγαριά.
Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε δίαιτα όλα αυτά πρέπει να τα κάνετε εσείς και  όχι ο διαιτολόγος σας. Αυτός απλά θα σας βοηθήσει να βρείτε τον σωστό και ασφαλή δρόμο.

ΥΓ 
και φυσικά όλα αυτά δεν κρύβονται μέσα σε ένα μπουκαλάκι ή σε μία μαγική σκόνη.  Ούτε στις σοφίες «ειδικών»που εμπορικά προβάλλουν ένα όνομα για να πουλήσουν τη πραμάτεια τους.